Odlaskom American Express-a sa naših prostora sve njegove usluge i pogodnosti bile su tranzicionirane pod Premium Visa brend. Nisam siguran na koji segment je PBZ Card ciljao, no Premium Visa je doista čudno ime za brend kreditnih kartica. Ipak radi se o najvećem brandu kreditnih kartica na našem području.

U ovom članku proći ćemo kroz osnove funkcioniranja kreditnih kartica u globalu, te zatim proučiti ukoliko je njihovo korištenje dobra ideja za savjesnog potrošača. Uz to, analizirati ćemo i Premium Rewards program vjernosti čiji bodovi mogu biti jedan od motivatora ugovaranja same kreditne kartice.

Osnove kreditnih kartica

Za razliku od naših debitnih kartica koje koriste novac uplaćen na vezani bankovni račun, kreditna kartica na računu nema unaprijed uplaćen novac. Kreditna kartica ima limit do kojeg je možemo teretiti kojeg je odredila banka ovisno o našoj kreditnoj sposobnosti. Svaka transakcija se prvo provede, a zatim banka na temelju našeg ugovora od nas potražuje taj iznos u narednom periodu.

Ovo možemo usporediti sa našim telefonskim ugovorima. Kod mobitela na bonove prvo uplaćujemo iznos koji tada trošimo (debitna kartica), dok kod tarife na temelju ugovora obećajemo da ćemo platiti potrošeni iznos na kraju mjeseca (kreditna kartica).

Interes banke

Koji je interes banke u cijeloj priči? Zašto je njima u interesu omogućiti nam da trošimo više novca nego ga imamo?

Razlog je jako jednostavan i očit čim pričamo o bankama – kamate!

Banke vlasnicima kreditnih kartica nude pogodnosti poput gotovinskih kredita (u obliku dizanja novca na bankomatu) ili potrošačkih kredita (kada želimo kupiti nešto što si ne možemo priuštiti). Takvi krediti imaju iznimno visoke kamatne stope – trenutno 7,58% EKS.

Savjesan potrošač se ne bi smio dovoditi u situaciju gdje mora ovisiti o ovim kreditima – no to ne znači da kreditne kartice nemaju vrijednost za njega.

Uz to, kartične kuće naplaćuju dosta visoke godišnje naknade za korištenje kartica.

Interes potrošača

Zvuči kontradiktorno no najveća vrijednost kreditne kartice za financijski savjesnu osobu uopće nije u kreditima nego u drugim pogodnostima koje kartica nudi.

Program vjernosti – Neke kreditne kartice (uključujući Premium Visa) imaju program vjernosti pomoću kojeg sakupljate bodove i možete ih iskoristiti na usluge ili proizvode koje nude poduzeća u programu vjernosti.

Sigurnosni depozit – Ovisno o poduzeću u kojem unajmljujete auto ili smještaju u kojem odsjedate na putovanju, kreditna kartica može biti jedini način osiguravanja sigurnosnog depozita. Bez kreditne kartice često uopće nije moguće koristiti usluge rent-a-cara što vam može stvoriti velike probleme.

Hitno financiranje – Kada nam se desi neki nenadani trošak u životu dobro je znati da neovisno o našem stanju na računu možemo doći do novca u bilo koje doba noći. Ono što je ključno je da se mogućnosti financiranja koriste samo za hitne troškove a ne luksuze.

Osiguranje – Kartične kuće često u sklopu ugovora nude i osiguranje od nezgode ili putno osiguranje. Oni su najčešće manjih iznosa no dodatan su faktor kada razmišljamo o ugovaranju kreditne kartice.

U nastavku analizom konkretnih troška i pogodnosti Premium Visa kartice možemo doći do zaključka ukoliko je to za nas opravdan trošak.

Premium Visa

Premium Visa kartice dolaze u mnogim varijacijama no u ovom tekstu fokus će biti na glavne 3 verzije kartice: Gold, Platinum i Infinite

Trošak posjedovanja

UpisninaGodišnja naknada **Dodatni korisnik **
Gold125 kn*300 kn / 250 kn190 kn
Platinum175 kn*450 kn / 400 kn300 kn
Infinite300 kn*1350 kn(4 kartice u osnovnom paketu)

* – Ovisno o promocijama, ponekad je moguće izbjeći trošak upisnine
** – U prvoj godini se ne plaća
Puni cjenik dostupan je na stranicama PBZ Carda

Kao što vidite, trošak kartice nije zanemariv te bi ga pogodnosti trebale dobro opravdati da bi nam se ju isplatilo posjedovati.

Pogodnosti

Krenimo prvo od pogodnosti koje su zajedničke sve tri varijante kartice.

Limit

Na nijednoj od navedenih varijanata limit potrošnje nije unaprijed određen ili barem poznat nama kao potrošaču. On se određuje interno i po transakciji. To znači da se pri svakom korištenju kartice možemo samo lagano pomoliti da “prođe” jer ne postoji način da u to budemo sigurni. Ipak, to je problem koji će se događati samo pri većim transakcijama i ne nešto o čemu brinemo svakodnevno.

Obročna otplata

Ovisno o trgovcu transakciju možemo platiti obročno do 36 rata bez kamata i naknada.

Gotovina

Na bilo kojem bankomatu možemo podići gotovinu na ime naše kreditne kartice. To iskustvo će nas koštati 5,5% jednokratne naknade (ili minimalno 30kn). Naravno, ovo bi trebalo koristiti samo u hitnim slučajevima zbog visoke naknade.

Mjesečni limit ove pogodnosti je 600 EUR za Gold, 1200 EUR za Platinum i 3600 EUR za Inifinite.

Potrošački krediti

Moguće je ugovoriti potrošački kredit u trajanju od 24 do 60 mjeseci na iznos od 1 000 do 100 000 kn. Kamata iznosi 5,98% uz jednokratnu naknadu od 0,5%.

Ova pogodnost trenutno nije dostupna zbog odluke PBZ Carda!

Osiguranje

Svaka od navedenih kartica dolazi sa svojim paketom osiguranja. Radi se o osiguranju od posljedica nezgode i putnom osiguranju (u slučaju Platinum i Infinite). Detalji na stranicama PBZ Card Premium.

Priority Pass i Concierge (samo za Infinite)

Korisnici najskuplje kartice dobivaju PriorityPass pristup koji vam omogućuje da besplatno posjetite više od 1300 loungeva diljem svijeta kad čekate svoj let. Concierge usluge vam pomažu rezervirati karte za kulturna događanja, avionske karte, hotele, restorane i slično.

Premium Visa Rewards

Uz dodatnu doplatu od 120 kn možete postati članom Premium Visa Rewards programa koji vam omogućava skupljanje bodova. Svaka potrošena kuna daje vam 1 bod koji možete iskoristiti za poklon bonove, putovanja, letove i mnoge druge usluge ili proizvode.

Prema trenutnim ponudama dostupnim na Premium Visa Rewards stranici 1 bod = 0,01 – 0,0125 kn. Drugim riječima – kada potrošite 100 kn možete očekivati 1 kn vrijednosti u Premium Visa Rewards bodovima.

To bi značilo da bi trebali potrošiti oko:

  • 25 000 kn za skroman ručak za dvoje u vrijednosti od 250 kn
  • 80 000 – 100 000 kn za hotelski smještaj u vrijednosti od 1000 kn
  • 50 000 – 75 000 kn da platite članarinu za korištenje svoje Premium Gold kartice
  • 30 000 kn da platite Premium Rewards članarinu

Uz terećenje svoje svake kupovine na Visa Premium karticu i njenu redovitu otplatu svakog mjeseca trebali bi potrošiti minimalno 42 000 kn godišnje da bi se kartica isplatila (300 kn naknada + 120 kn premium rewards članstvo) i kako bi sve navedene pogodnosti bile potpuno besplatne.

Ima li Premium Visa mjesto u tvom novčaniku?

Ovisno o tvojoj godišnjoj potrošnji, broju članova koji će koristiti isti Premium Rewards program i potrebi da ti neke od pogodnosti budu dostupne ova kartica definitivno može zaslužiti mjesto u tvom novčaniku.

Neki od mojih osobnih razloga za posjedovanjem su mogućnost uzimanja rent-a-cara kad putujem, sigurnost u slučaju da mi hitno zatreba novac i premium rewards program koji mi donosi vrijednost jer premašim godišnji minimum od 42 000 kn potrošnje nakon kojeg mi svaka kuna donosi dodatnu vrijednost.

Za Premium Visa Infinite racional može biti malo drugačiji. PriorityPass se ljudima koji često putuju može vrlo brzo isplatiti sa hranom i ugodnim smještajem na aerodromima, uz 4 kartice koje dolaze u paketu ovo može biti i odlična opcija za velike obitelji.

Ipak, sa kreditnom karticom dolazi i razina odgovornosti jer je lako kupiti nešto što si ne možeš priuštiti. Ako misliš da bi te njeno posjedovanje moglo dovesti u napast da izađeš iz okvira svojih mogučnosti – nijedna pogodnost koju kartica može ponuditi nije vrijedna rizika koje nosi.

Sada imaš sve informacije da možeš donjeti ovu odluku za sebe! Koji su tvoji razlozi za posjedovanjem ili neposjedovanjem Premium Visa kartice?

Show CommentsClose Comments

Leave a comment